Karabük Avukat
hizmet-tespiti-davasi

Hizmet tespit davası, SGK’ya bildirim yapılmadan çalıştırılan işçinin, çalıştığını tespit ettirmek amacıyla açabileceği bir davadır.

Sigortasız şekilde çalışan veya çalışmış kişiler hem emeklilik prim gün sayısını doldurmak hem de kıdem tazminatı, fazla mesai alacağı gibi işçilik alacaklarını alabilmek için hizmet tespit davası açmalıdırlar.

İşçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, UBGT, hafta tatili alacakları gibi işçilik alacaklarını alabilmesi, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmesi ve emeklilik hakkı kazanabilmesi için işveren tarafından SGK ya işe giriş bildirimi yapılması gerekmektedir. Ancak bazı işverenler hem asgari ücretin altında işçi çalıştırmak hem de SGK pirimlerini ödememek için çalıştırdıkları işçilerin işe giriş bildirimlerini yapmamakta veya geç yapmaktadır.

İşçinin SGK ya bildiriminin yapılmaması işçinin pek çok haktan yararlanmasına engel oluşturabilmektedir.

 

Sigortasız Çalışan İşçiyi Bekleyen Tehlikeler

  • Sigortalı olmayan işçi sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanamaz.
  • Sigorta pirim gün sayısını doldurmayan işçi emekli olamaz.
  • Kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma, hafta tatili gibi işçilik alacaklarını alamaz.

Sigortasız Çalışan İşçi Haklarını Almak İçin Ne Yapmalıdır?

Sigortasız şekilde çalışan veya çalışmış kişiler hem emeklilik prim gün sayısını doldurmak hem de işçilik alacakları olan kıdem tazminatı, fazla mesai alacağı gibi işçilik alacaklarını alabilmek için hizmet tespiti davası açmalıdırlar.

 

İşçi Hizmet Tespiti Davasında Çalıştığını Nasıl İspat Edebilir?

Bir iş yerinde sigortasız şekilde çalışan işçi çalıştığı sürelerin tespitini yaptırmak ve işçilik alacaklarını elde etmek amacıyla hizmet tespiti davası açmalıdır. Hizmet tespiti davasında işçinin çalıştığı tanık dahil her türlü delille ispat edilebilir.

Hizmet tespiti davalarında daha çok tanık deliline başvurulduğu için mahkemenin dinleyeceği tanıkların seçimi oldukça önemlidir.

 

Hizmet Tespiti Davası Ne Zamana Kadar Açılabilir?

Hizmet tespiti davasında zamanaşımı süresi 5 yıldır.  5 yıllık zamanaşımı süresi hizmetin sonlandığı tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.

 

Hizmet Tespiti Davası Nerede Açılmalıdır?

Hizmet tespiti davası işçinin çalışmış olduğu yer mahkemesinde açılabileceği gibi davalı işverenin dava tarihindeki yerleşim yeri mahkemesinde  de açılabilir.

Örneğin işverenin Karabük’te bulunan iş yerinde çalışan işçi, Hizmet Tespiti Davasını Karabük Mahkemelerinde açabileceği gibi işverenin merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemede de açabilecektir.

 

Hizmet Tespiti Davası Hangi Mahkemede Açılmalıdır?

Hizmet tespiti davasında görevli mahkeme iş mahkemeleridir. İş mahkemesi bulunmayan yerlerde ise görevli mahkeme iş mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir