Resmi Gazetede Yayınlanan 7420 Sayılı Kanun ile Yapılan Düzenlemeler

Resmi Gazete’de yayınlanan 7420 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” milyonlarca vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Çeşitli nedenlerle devlete borcu olan kişilerden kimlerin borcunun silineceği ise herkes tarafından merak konusu olmuştur. 52 maddeden oluşan bu kanunun kabulü ile KYK borcu olan öğrencilerden Covid-19 döneminde maske cezası almış kişilere kadar birçok kimse için af çıkmıştır. Resmi Gazete’de yayınlanan 7420 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” için yapılan düzenlemeler aşağıda açıklanmıştır.

 

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da Yapılan Düzenlemeler Nelerdir?

Resmi Gazete’de yayınlanan 7420 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” için Yapılan Önemli Düzenlemeler şu şekildedir:

  • Covid-19 döneminde maske takmayanlara verilen ödenmemiş cezalar affedilecek. Covid-19 döneminde verilen maske cezalarını ödeyen vatandaşa ise geri ödemesi yapılmayacak. Bu af ile 2,7 milyar Türk lirası tutarında ceza silinmiş olacak.

 

  • Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)’na borcu olan öğrencilerin aldıkları krediye ait faizler silinecek. Gençler sadece aldıkları ana para tutarı kadar kredi borcunu, 2 yıl sonra başlamak üzere, devlete geri ödeyecek. Bu düzenlemeden 3 milyonun üzerinde öğrenci yararlanabilmiş olacak.  Borçlu kişi eğer borcunu erteleme talebinde bulunursa, borçlunun çalışmadığının SGK’den teyit edilmesi durumunda; ilk yıl için herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllardaysa her yıl için borç miktarı üzerine %10 eklenerek borç hesaplaması yapılacak. Lakin ilgili yılda TÜFE’nin %10’dan az olması halinde TÜFE uygulanacak. Bu erteleme işlemi ise en fazla 3 kere yapılabilecek. Borç ödemesi askerlik dönemine denk gelirse de kredi borcu ödemesi ertelenecek. Öğrenim sırasında veya öğrenimden sonra ölen kişilerin veya %90 ve üzerinde engel sahibi oldukları ispatlanmış kişilerin kalan borçları da silinecek.

 

  • 65 yaş aylığı ve engelli aylığı alıp gelir veya engellilik durumunda bir değişiklik tespit edilen kişilere yersiz yapılan ödemelere af gelecek. Bu af ile 163.572 vatandaşın yersiz ödeme borcu silinmiş olacak.

 

  • İşverenler tarafından çalışanlarına elektrik, doğalgaz gibi ısınma giderleri için 30 Haziran 2023 tarihine kadar, esas kazancı haricinde aylık 1000 Türk lirasını aşmayan ödemeler yapılacak ve bu tutar üzerinden gelir vergisi ve sigorta vergisi de hesaplanmayacak. 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2000 Türk lirası altındaki elektrik, su, doğalgaz ve telefon borçlarındaki icra hali düşerek borçlar silinecek. Bu alacaklar “değersiz alacak” kategorisine girecek. Bu düzenlemenin yaklaşık 3 milyon vatandaşı ilgilendirdiği tahmin edilmektedir.

 

  • Transit ticaretleri için düzenlenen kanunda; malların alıcı ve satıcısının Türkiye’de olmaması veya malların Türkiye’ye getirilmeden yurt dışında alım-satımının yapılmasında elde edilen kazancın yüzde 50’si kurum kazancından indirilecek. Bu %50’lik oranın değiştirilme (oranı sıfıra indirme veyahut %100’e çıkarma) yetkisi Cumhurbaşkanı’na verilecek.

 

  • İşverenlerin çalışanlarına verdiği günlük yemek ücreti 2022 yılı Temmuz ayı itibarıyla günlük 51 TL (+KDV) olacak. Yılın sonunda da bu tutar tekrar güncellenecek. Buna ilaveten, yemek ödemeleri için restoran veya yemek kartı kullanım zorunluluğu kaldırılacak. Nakdi olarak ödenen bu yemek tutarları için hem gelir vergisi hem de sigorta vergisi istisna kapsamına girecek. İlgili düzenlemeden yurt dışında çalışan inşaat işçileri de yararlanacak.

 

  • Son 3 yılda yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan ihracatçı firmaların temsilcilerine yeşil pasaport verilecek.

 

  • Oto galericilere verilen, taşıtlar için 6 bin kilometre veya 6 ay satmama koşullarına uymamaları halindeki 8500 TL’lik para cezasının alt limiti 10 bin TL, üst limiti de 300 bin TL olacak.

 

  • 1 Ekim 2022 tarihinden önceki karşılıksız çek, protesto senet, kredi kartı ve diğer kredi borçları nedeni ile Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne bildirilen yani kara listede olan kişi ve şirketlerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar borçlarını ödemeleri takdirinde kara listeden çıkarılacak, Bankalar Birliği Risk Merkezi’ndeki kayıtları silinecek.

 

  • Tıp ve diş fakültelerinde okuyan son sınıf öğrencilere net asgari ücret tutarında maaş ödemesi yapılacak. Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler de bu imkandan faydalanacak.

 

  • Binaların gereksinimi için çatı veya dış duvarlarına yapılandırılmış güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretme sistemlerinin ihtiyaç fazlası 50 kW’a kadar tedarik şirketlerine satılabilecek. Bunlar gelir vergisinden istisna tutulacak.

 

  • Yurt dışında oynatılan her türlü piyango, bahis, şans oyunu gibi internet veya diğer mecralar üzerinden oynanan sanal oyunların Türkiye’de oynatılmasını mümkün kılan şahıslara 4 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

 

  • Turizm işletmelerinden alınan turizm payı oranı azaltılacak. Bunun yanında, deniz turizmi araçlarından pay alma uygulamasına ise son verilecek.

 

  • Kaçak akaryakıt tasfiyesine ilişkin iş ve işlemler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları tarafından yerine getirilecek.

 

  • Bankaların hizmette güveni sağlamaları ve kesintisiz hizmet verebilmeleri için gereken usul ve esasları belirleme yetkisi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna verilecek.

 

  • Bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişilerin, iktisap ettikleri tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerini, en az 2 yıl elde tutmaları şartıyla Vergi Usul Kanunu’nun değerlemeye ait hükümlerine göre hesapladıkları hisselerin tutarlarının yüzde 75’ini, yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebileceklerine yönelik düzenleme, 31 Aralık 2027’ye uzatılacak. Yıllık indirim tutarı ise 1 milyon TL’den 2,5 milyon TL’ye yükseltilecek. Bu hüküm, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilen gelir veya kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

 

  • Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri, gelir vergisinden istisna olacak.

 

İlgili Makaleler:

Tapu Harcı İadesi

Tevkifat ve Avukatlık Kanuna Göre Vergilendirme

Sosyal Medyada Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir