Karabük Avukat

Sürücü, yaya ve bizimle birlikte yaşayan hayvan dostlarımızın hayatlarını tehlikeye atmamak için koşullar doğrultusunda belirlenen trafik kurallarına uymak her vatandaşın sorumluluğudur. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen, kuralları ihlal eden kişilere, trafik cezası yazılmaktadır. Elbette trafik cezalarının birçok sebebi olsa da en yaygınları; hız limit ihlali, kırmızı ışıkta geçmek, alkollü araç kullanmak, emniyet şeridini ihlal etmek, muayenesiz trafiğe çıkmak ve seyir halindeyken telefonla konuşmak şeklindedir.

 

Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır, Trafik Cezası Yazıldığı Nasıl Öğrenilir?

Trafik cezaları ya sürücüye ya da araç plakasına kesilmektedir. Eğer trafik kuralları aracı kiralayan veya sadece kullanıcı olan, araç sahibi olmayan, kişiler tarafından ihlal edilirse; tescil plakasına göre trafik cezası yazılmaktadır. Bu cezalar; e-Devlet, EGM ya da GİB üzerinden sorgulanabilmektedir.

İlgili cezalar e-devlete 3 iş günü içinde düşmektedir, trafik cezası tebligatı ise ceza kesinleştikten sonraki 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Ayrıca bu cezalar kesildikten ilk 30 gün içerisinde ödenmeli, aksi halde faiz ve sonrasında haciz işlemleri gerçekleştirilmektedir.

 

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir?

Trafik cezasının bildirildiği günden sonraki ilk 15 gün içinde peşin ödeme yapılırsa, trafik cezasının %25’i oranında indirim uygulanmaktadır.

Örneğin, 2022 yılında muayenesiz araç kullanımı cezası 428 TL olup eğer ilk 15 gün içerisinde peşin ödeme yapılırsa %25 indirimle 321 TL trafik cezası tutarı ödenir. Ayrıca, araç muayenesini yaptırmayan sürücünün aracı da trafikten men edilir. Bununla birlikte her yıl trafik cezası tutarları değişip güncellenmektedir.

 

Trafik Cezası Ödemesi Nasıl Yapılır?

Trafik cezası ödemesi birçok farklı yolla gerçekleştirilebilir. Trafik cezası ödeme alternatifleri aşağıdaki gibi açıklanmıştır.

  1. Vergi Dairesi, Banka Şubeleri veya PTT’den Ödeme Yapma

Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalar veya PTT’ye giderek trafik cezası ödemesi gerçekleştirilebilmektedir.

  1. İnternet Üzerinden Trafik Cezası Ödemesi

Kesilen trafik cezasını öderken vergi dairesi, anlaşmalı banka şubeleri veya PTT’de sıra beklemek yerine daha kolay bir yöntem olan internet üzerinden ödeme gerçekleştirilebilmektedir.

  • E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Ödemesi

Öncelikle e-Devlet hesabınıza girip arama butonuna “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” yazarak ilgili sayfaya girdikten sonra gerekli bilgiler girilmelidir. Sonraki adımda ödeme işlemleri gerçekleştirilmektedir.

  • İnteraktif Vergi Dairesi’nden Trafik Cezası Ödeme

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmete sunulan İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesine giderek “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesini tıklayıp T.C. kimlik numarası ve araç plakası girilerek trafik cezası ödeme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

  • İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Ödeme

Gelir İdaresi Başkanlığı bazı bankalar ile anlaşmalıdır. Bu anlaşmalı olunan bankaların internet siteleri veya mobil uygulamalarına girerek “Trafik Cezası Ödeme” alanına girip hesap veya kredi kartınız ile ödeme gerçekleştirilebilmektedir.

 

 Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Kesilen trafik cezasının herhangi bir sebepten yanlış olduğunu düşünen kişiler, Sulh Ceza Mahkemesine hitap ederek mevzuatta yazan itiraz kurallarına uygun bir şekilde dilekçe hazırlamalıdır. Bu dilekçe yazılırken tüm detaylar ve trafik cezasının içeriği kesinlikle yazılmalıdır. İtirazı güçlendirmek adına fotoğraf veya video kayıtları da dilekçeye eklenebilir. Trafik cezasına itiraz etmek isteyen kişiler, trafik cezasının kendisine tebliğ edildiği gün itibarıyla 15 gün içerisinde dilekçe ve fotoğraf, video gibi gerekli belgelerini hazırlayarak Sulh Ceza Hakimliğine başvurmalıdır.

 

Trafik Cezası İtirazı Mahkeme Tarafından Reddedilirse Ne Olur?

Kesilen trafik cezasına karşı itiraz dilekçesi yazılıp gönderildikten sonra Sulh Ceza Hakimliği trafik cezasına itiraz sebeplerini inceleyerek bir karar verir. Trafik cezasının hukuka uygun olmadığı değerlendirilirse trafik cezası iptal edilir. Buna karşın yazılan trafik cezasında deliller sabit ve yazılan ceza hukuka uygunsa itiraz reddedilir. Sulh Ceza Hakimliği tarafından trafik cezasına ilişkin olarak verilen kararları kesindir.

 

Trafik Cezası Ne Zaman İcraya Düşer?

Trafik cezalarının ilk 30 gün gün içerisinde ödenmesi mecburidir. Eğer ilk 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, ödenmeyen her ay ceza üzerine %5 faiz eklenmektedir. Eğer bu faizli tutar da zaman içerisinde ödenmezse, maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılmaktadır. Anlaşıldığı üzere kesilen trafik cezası, eğer itiraz edilecek bir husus yok ise, kişiden indirimli, faizsiz, faizli veya haciz yolu ile her türlü tahsil edilmektedir.

 

Trafik Cezası ile İlgili Örnek Karar;

Bakırköy 14. Sulh Ceza Mahkemesi, 2014/169 D. iş numaralı dosyasında itiraza ilişkin verilen kararda; vatandaşın itirazları hususunda haklı bulunarak trafik cezasının iptal edilmesine karar verilmiştir. İlgili karar şu şekildedir;

“Delillerin değerlendirilmesinde, idarece her ne kadar tutanağın usul ve yasaya uygun olduğu belirtilmişse de tutanağın tek memur tarafından imzalandığı, itirazcının imzasının bulunmadığı, kabahate ilişkin fotoğraf kaydının olmadığı bu nedenle tutanağın dayanaksız olduğu gözetilerek itirazın kabulüne karar vermek gerekmiştir.”

Sosyal Medyada Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir