Karabük Tüketici Hukuku Avukatı
İkinci El Araçlarda Kilometre Düşürme ve Alıcının Hakları

İkinci el araç alım ve satımı oldukça yaygın bir ticaret yöntemidir. Bu yaygınlığının yanında bazı riskler de içermektedir. Satıcılar aracın bazı özelliklerini normalden farklı bir şekilde yansıtarak alıcıları yanıltabilmektedir. Bu dolandırma yöntemlerinden biri de aracın kilometresini düşürmektir. Aslına bakılırsa kilometre düşürme genel muayeneler sırasında fark edilebilmektedir lakin bazı durumlarda bunun atlanma ihtimali de vardır.

 

İkinci El Araçlarda Kilometre Düşürme

İkinci el araçlarda, aracın kilometre sayacı ile oynanarak mevcuttan daha düşük kilometre göstermesi sağlanabilmektedir. Yapılan bu ayıp dolandırıcılık kapsamına girmektedir. Sorumluluk ise, aracı satan kişinin kilometre değişiminden haberi olmaması halinde bile yine satıcı şahıstadır. Böyle bir olayda satıcının hem Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerince ayıptan hukuki sorumluluğu hem de Türk Ceza Kanunu hükümlerince dolandırıcılık suçundan cezai sorumluluğu bulunmaktadır.

 

Aracın Kilometresinin Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır?

İşin ehli olan bilirkişiler tarafından kullanılan yöntemler ile aracın kilometresinin düşürülüp düşürülmediği anlaşılabilmektedir. Bu yöntemler şu şekildedir:

  • Tramer kaydı sorgulama
  • Satıcının önceki servis kayıtları talep edilerek serviste sorgulatma
  • Şase numarası ile sorgulama
  • Aracın el değiştirirken yapılan ekspertiz incelemeleri
  • Teknik incelemeler ile kilometre tespiti

Bu kapsamda aracın kilometresinin düşürülüp düşürülmediğinin tespiti için mahkemeden delil tespiti istenebilir ve bilirkişi marifetiyle yukarıda zikredilen yöntemler uygulanarak aracın gerçek kilometresi tespit edilebilir. İkinci el araç satın alanlar, aracın kilometresinin düşürüldüğünden şüphelenmesi halinde hak kaybına uğramamak için konusunda uzman bir avukattan hukuki yardım almasını öneriyoruz.

 

Satın Alınan Aracın Kilometresi Düşürülmüş İse Alıcı Ne Yapmalıdır?

İkinci el bir araç satın almış kişi, eğer aracının kilometresinin düşürüldüğünü fark ederse öncelikle bu konu için hukuki yardım almasını tavsiye etmekteyiz. Çünkü hukuki ve cezai süreç çoğu zaman durgun ilerlemez. Olay örgüsüne göre hukuki olarak etken başka problemler de ortaya çıkabilmektedir. Bu problemlerle en doğru şekilde baş edip kişinin haklarını koruyabilmek için bir avukattan destek almasını tavsiye etmekteyiz.

 

Araç Kilometresini Düşüren Satıcı ve Alıcının Hukuki Hakları

Araç ticaretinde kilometre düşürme işlemi yapılmış ise satıcının sorumluluğu ayıptan hukuki sorumluluktur. Araç kilometresi düşürmede ayıp ile ilgili hükümlerden sadece gizli ayıba ilişkin hükümler gündeme gelmektedir. Böyle bir durumda alıcının hukuki hakları şu şekildedir:

  • İkinci el aracını satıcıya geri vermeyi istediğini bildirerek sözleşmeyi fesh etme
  • Gizli ayıp oranında bedelde indirim talep etme
  • Çok masraf gerektirmeyen durumlarda ücretsiz tamirat talebinde bulunma
  • Aracın ayıpsız misli ile değişimini isteme

Eğer aracı satan şahıs kilometre düşürme işleminden haberdar değilse bile bu durumdan yine de sorumludur. Alıcı da böyle bir durumda satıcı kişiye başvurup bir avukat yardımı ile haklarını korumalıdır.

 

Kilometresi Düşürülmüş Araçta Ekspertiz ve Galerinin Sorumluluğu

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik düzenlemesinde galerici ve ekspertizlerin bu konu hakkındaki tüm sorumlulukları yer almaktadır.

İkinci el araç satışı yapılırken daima ekspertiz raporu alınmaktadır. Alınan raporda bir kusur olması halinde sorumluluk ekspertizin olmaktadır. Bunun yanında olayın sorumluluğu galericide de olabilmektedir. Sorumluluk kimde olursa olsun zarara uğrayan alıcı şahıs, bu zararını tazmin etme hakkına sahiptir.

 

Araç Kilometre Düşürme Cezası

Türk Ceza Kanununda araç kilometresi düşürmenin karşılığı nitelikli dolandırıcılık suçudur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında re’sen veya talep üzerine cezai soruşturma başlatılabilmektedir. Nitelikli dolandırıcılık suçunda, 3 ile 10 yıl arası hapis cezasına ve buna ek olarak da 5000 güne kadar adli para cezasına hükmedilmektedir.

 

Dava Sürecinde Araç Kullanılabilir mi?

Dava sürecinde iken aracın kullanılması herhangi bir sakınca teşkil etmemektedir. Araç kullanırken yükselen kilometrenin de dava sonucuna bir etkisi yoktur.

 

Dava Sürecinde Araç Başka Birine Satılabilir mi?

Dava sürecinde delil tespiti yaptırıldıktan sonra aracın başka birine satılması hususunda da herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

 

Araç Kilometresini Düşürene Yargıtay’dan Emsal Karar;

“Davacının aracı satın aldığı ancak aracın yetkili servise götürülmesi ile aracın kilometre saatinin değiştirildiğinin ve 200 bin kilometrede olduğunun tespit edilmiştir. Bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; tüm dosya çerçevesine göre sanığın mahkumiyetine yönelik mahkemenin kabulünde isabetsizlik görülmemiştir. Mahkeme hükmünün onanmasına oy birliği ile kabul edilmiştir.”

Sosyal Medyada Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir