EYT Son Dakika Bugün Ne Oldu 2022
EYT Son Durum 2022 Son Dakika Bugün
Uzun ve kapsamlı bir çalışma olan EYT düzenlemesinin nihai halini aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT düzenlemesi ile ilgili detayları paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK, BAĞKUR, Emekli sandığı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT düzenlemesi ile ilgili yaptığı açıklamalar ile akıllardaki çoğu soru cevaba kavuştu. Yapılan bu son açıklamaya göre EYT ile ilgili en merak edilen soruların cevaplarını bu makalede bulabileceksiniz.
Bu dönemde EYT yaş şartı, EYT yaş sınırı, EYT yaş şartı olacak mı, EYT de yaş sınırı var mı soruları vatandaşın en çok merak ettiği ilk soru olmuştur.
EYT Yaş Şartı Kalktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı son açıklamaya göre prim ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayanların yaşa bakılmaksızın emeklilik hakkını kazanabileceği ifade edilmiştir.
EYT Nedir Kimleri Kapsar?
8 Eylül 1999 öncesinde sigorta başlangıcı yapılmış kişiler EYT kapsamına girmektedir. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihi sonrasında olanlar ise EYT düzenlemesinden yararlanamayacak.
EYT Şartları Nelerdir?
- 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıç kaydının olması
- 5000 prim gün şartı
- Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlanmış olması
Bu 3 şartı sağlayan SSK’lı vatandaşlar EYT düzenlemesinden faydalanabilecektir.
EYT BAĞ-KUR Emeklilik Şartları
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması ve kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl hizmet süresinin mevcut olması SSK’lı vatandaşlardaki gibi aynen geçerli olup tek değişen şart prim gün sayısıdır. Erkekler için 9000 gün, kadınlar için 7200 gün prim ödemesi yapılmış olmalıdır. Bu şartları sağlayan kişilerde yaş şartına yine bakılmayacaktır.
EYT yaş şartı ortadan kalktığı için en erken ne zaman emekli olunabilir sorusu da akıllara gelmektedir. Örneğin; 18 yaşında sigorta girişi yapmış bir kadın 20 yıl aralıksız çalışır ise 38 yaşında, erkek ise 25 yıl çalışır ise 43 yaşında EYT ile emekli olabilecek.
Prim Günü Eksik ise Ne Yapılmalıdır?
Prim günü dolmayan kadınlar için doğum borçlanması, erkekler için ise askerlik borçlanması yapılabiliyor. EYT düzenlemesindeki eksik prim günleri için yapılan bu borçlanmalar ile prim günleri tamamlanabilmektedir.
EYT’den Faydalananlar Çalışmaya Devam Edebilecek mi?
EYT ile emekli olan kişiler kamu kurum ve kuruluşları hariç özel sektörde çalışmaya devam edebilecek.
EYT ile emekli olup çalışmaya devam kişilere sigorta prim teşviki getirilecek. Yani şirketlerin EYT emeklisi çalışanlarına ödeyeceği primler düşmüş olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin son düzenlemedeki prim desteği ile ilgili “EYT’den dolayı ayrılan ama devam etmek isteyen işçiye 5 puanlık prim desteği verilecek.” dedi. Yapılan açıklamaya göre işe devam edecek EYT’lilere %5 prim desteği verilecek.
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı Ayrımı Var mı?
EYT düzenlemesine göre SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ayrımı olmayacak.
Yurt Dışında Çalışanlar EYT’den Faydalanabilecek mi?
Yurt dışında çalışan Türk vatandaşları da EYT’den faydalanabilecek.
EYT’lilerin Kıdem Tazminatı Nasıl Ödenecek?
EYT’lilerin kıdem tazminatı tek seferde ödenecek olup KGF ile işverene kredi desteği verilecek.
Şartları Sağlayan Ama Emekli Olmak İstemeyen Ne Yapacak?
Prim gün sayısı, sigortalılık tarihi ve süresi şartlarını sağladığı halde emekli olmak istemeyen kişiler çalışmaya devam edebilecek. Şartları sağladığı için kişilerin emekli olma zorunlulukları yoktur.
Çıraklık Sigortası, Staj Sigortası vb. Sigorta Girişleri Kabul Edilebilir mi?
EYT ile emekli olabilmek için gerekli olan sigortalılık şartı için çıraklık, staj vb. sigortalar kabul edilmemektedir.
EYT kısmi emeklilik şartları, EYT ile kısmi emekli olunabiliyor mu da bir başka merak edilen sorudur. Şu an yürürlükte olan mevzuata göre kısmi emeklilik için kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşını doldurması gerekmektedir. EYT düzenlemesi ile kısmi emeklilik yaş şartı için bir değişikliğe gidilebilir. Ancak 2022 Aralık itibari ile bu konuya ilişkin henüz bir açıklama mevcut değildir.
EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?
EYT başvuruları e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Başvuru adımları teker teker şu şekildedir:
- E-Devlet’e girdikten sonra arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden birini yazın.
- Çıkan sonuçlardan ‘Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi’ başlığına tıklayın.
- Gelen ekranda ‘yeni başvuru’ sekmesine girin.
- Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ kısmını seçin.
- SSK kapsamında aylık talep edecekler ‘4A SSK’, BAĞ-KUR kapsamında aylık talep edecekler ise ‘4B Bağkur’ kısmına tıklayın.
- Bu adımlardan sonra altta yer alan ‘başvur’ butonuna tıklayın.
- T.C. kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik olarak gelecek.
- Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazın.
- Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.
- ‘Aylık alıyor mu?’ sorusuna evet ya da hayır cevabını vermelisiniz.
- Son olarak ‘ileri’ kısmına tıklayıp ‘başvur’ butonuna basın. Böylece onayladığınız bilgileriniz SGK’ye gönderilmiş olacak.